Vitamine D-suppletie kosteneffectief

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine D leidt tot besparing van zorgkosten, vooral van ouderen vanaf een leeftijd van 70 jaar. 

Voor het Ierse onderzoek werd gebruikgemaakt van gegevens uit een volksgezondheidsprogramma. Het betrof gegevens van oudere mannen en vrouwen woonachtig in heel Ierland. De ouderen werden op basis van hun leeftijd in drie groepen verdeeld (vijftig-, zestig- en zeventigplussers). Voor alle leeftijden werd de jaarlijkse sterftekans en de verwachte levensverwachting bepaald.

Van de deelnemers had 13% het hele jaar door een vitamine D-tekort (<30 nmol/l). Voor alle leeftijdscategorieën bleek dat vitamine D-suppletie kosteneffectief was. Een vitamine D-behandeling voor volwassenen met een chronisch tekort aan de vitamine, leverde een jaarlijkse besparing van gezondheidszorgkosten op van in totaal ongeveer 2,8 miljoen euro. Bovendien bleek reeds uit klinische gegevens dat vitamine D-suppletie het sterftecijfer (alle oorzaken) met 7% kan verlagen. Hiervan is ongeveer 4% toe te schrijven aan een lagere mortaliteit als gevolg van kanker. Ook neemt het aantal heupfracturen met 16% af en is de kans op andere (minder ernstige) fracturen met 20% lager. Ouderen met een tekort kregen gedurende tien weken dagelijks 4000 IE vitamine D, gevolgd door een onderhoudsdosis van 800 IE. 

Suppletie met vitamine D leidt uiteindelijk tot besparing van zorgkosten, zeker bij ouderen vanaf een leeftijd van zeventig jaar. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen