Vitamine D-tekort bij artritis psoriatica

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Veel personen met artritis psoriatica blijken een vitamine D-tekort te hebben.
De aandoening is een vorm van reuma waarbij zich niet alleen kenmerken van artritis voordoen, maar ook van de huidaandoening psoriasis. De studie werd uitgevoerd in twee medische centra waarvan een in Canada en een in Israel. Door te kiezen voor deze twee centra kon het effect van de geografische locatie op de vitamine D-spiegel bepaald worden. Ook werd de invloed van het seizoen in de analyse meegenomen: bij 258 patiënten werd de vitamine D-spiegel in de wintermaanden bepaald en bij 214 patiënten juist in het zomerseizoen.
Van de Canadese patiënten had 56% gedurende de winter een vitamine D-gebrek. In de zomer was dit percentage 59%. Bij de patiënten in Israel had 51% in de winter onvoldoende vitamine D in het bloed tegenover 62% in de zomerperiode. Bij 3% van de Canadese patiënten werd een vitamine D-deficiëntie vastgesteld in de winter. In de zomer had geen van de Canadezen een deficiëntie. In Israel was dit percentage respectievelijk 4% en 1%.
De invloed van de seizoenen en de geografische locaties op de vitamine D-concentratie waren niet significant. Ook werd geen relatie aangetoond tussen de vitamine D-status en de ziekteactiviteit.
Volgens de onderzoekers zijn vervolgstudies noodzakelijk om vast te stellen of bij personen met artritis psoriatica een hogere vitamine D-inname kan leiden tot een afname van symptomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen