Vitamine D tekort bij cystische fibrose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek liet zien dat jongeren met cystische fibrose ondanks vitamine D-suppletie een gebrek aan deze vitamine te hebben.
Aan de studie namen 101 kinderen en jongvolwassenen deel met cystische fibrose en 177 gezonde leeftijdgenoten. Tijdens de studie werden de vitamine D-inname, de bloedconcentraties van deze vitamine en het parathyroïd hormoon bepaald.
De gemiddelde dagelijkse vitamine D-inname bedroeg 800 IE voor de kinderen met cystische fibrose. Ondanks deze suppletie bleken ze significant minder vitamine D in het bloed te hebben (gemiddeld 21 ng/ml) ten opzichte van hun gezonde leeftijdgenoten (gemiddeld 26 ng/ml). 90% van de kinderen met cystische fibrose bleek een ontoereikende hoeveelheid vitamine D in het bloed te hebben (< 30 ng/ml). 7% van deze kinderen had een vitamine D-deficiëntie (< 11 ng/ml) en 25% had een verhoogde waarde van het parathyroïd hormoon. Voor de gezonde leeftijdgenoten werd bij 74% een ontoereikende hoeveelheid vitamine D gevonden, 2% had een vitamine D-deficiëntie en 9% had een verhoogde waarde van het parathyroïd hormoon. De personen met cystische fibrose hadden een verhoogd risico van vitamine D-insufficiëntie in vergelijking met hun gezonde leeftijdgenoten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.