Vitamine D-tekort oorzaak vallen ouderen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een tekort aan vitamine D en zwakke spieren houden verband met elkaar. Vitamine D-suppletie helpt spierzwakte te verminderen en het risico van vallen te verlagen mits de dosering hoog genoeg is. Dit is de conclusie van de Engelse Dr. Geoff Venning na een review.
Vitamine D-tekort komt vaak voor bij ouderen, zeker bij diegenen die in verzorgingshuizen zitten. De oudere huid is minder goed in staat vitamine D aan te maken en de ouderen komen veel te weinig buiten. In een Fins onderzoek bleek de calcidiolspiegel bij thuiswonende personen boven de 85 jaar laag te zijn. Bij personen in verzorgingshuizen tussen de 75 en 84 jaar bleek dit nog lager te zijn.
Voor dit onderzoek werden artikelen gebruikt die via Medline waren gevonden en uit de persoonlijke bibliotheek van de onderzoeker.
In een twaalf maanden durend onderzoek bij oudere vrouwen werd een significante vermindering van vallen en fracturen gevonden van 47% met vitamine D suppletie. Hierbij werd 800 IE vitamine D3 (cholecalciferol) met calcium vergeleken met calciumsuppletie alleen. In een ander, drie maanden durend, onderzoek was het aantal vallen ongeveer gehalveerd in de groep die behandeld werd met 800 IE vitamine D met calcium tegen calcium alleen. Ook werd een verbetering van het bewegingsapparaat waargenomen. In twee onderzoeken met 400 IE vitamine D werd geen vermindering van het aantal fracturen gevonden. In twee andere studies met 400 IE werd nog steeds een vitaminetekort gevonden ondanks de suppletie. In vijf onderzoeken met 800 IE werd een significante vermindering van het aantal vallen en fracturen gevonden. In het vijfde onderzoek werd dit gegeven door eens per vier maanden 100.000 IE te geven.
Uit een review betreffende de toxiciteit werd gevonden dat om een schadelijke serumspiegel van calcidiol van 200 nmol/l te krijgen dagelijks 40.000 IE gebruikt moesten worden. Een dosis van 800 IE is dus 50 maal minder. In een onderzoek onder 3443 personen werden geen bijwerkingen gevonden bij dagelijks gebruik van 800 IE of 100.000 IE met verschillende tijdsintervallen.
Suppletie met 800 IE cholecalciferol bij ouderen verdient dus aanbeveling. Hierbij dient wel te worden opgemerkt dat bij personen met lever- of nierproblemen calcitriol (de actieve vorm van vitamine D) gegeven dient te worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.