Vitamine D-tekort: 'oplaad'dosis effectief
Onder redactie van Ortho Institute
Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.
Neem een digitaal abonnement of Inloggen als abonneeEen individueel berekende 'oplaad'dosis vitamine D kan sneller een tekort herstellen dan suppletie met een standaarddosis.
Het onderzoek werd uitgevoerd in de winterperiode (van januari tot april) bij Duitse atleten. Van de sporters had 74% een vitamine D-tekort (<75 nmol/l) en 26% had een adequate vitamine D-status (≥75 nmol/l). De atleten met een vitamine D-tekort werden willekeurig in drie groepen verdeeld: een controlegroep, een standaardgroep waarin de atleten een vitamine D-dosis van 2000 IE per dag kregen en een oplaadgroep waarin de sporters een oplaaddosis van 4000 IE per dag kregen, gevolgd door een onderhoudsdosis van 1000 IE per dag. Deze dosis werd berekend met behulp van de ‘Groninger-formule’. In 2010 publiceerde de wetenschapper Groningen een formule om individuele vitamine D-tekorten te corrigeren. Deze formule stelt de totale dosis vast die nodig is om een adequate vitamine D-spiegel te bereiken. De vitamine D-spiegel werd bij aanvang van het onderzoek en na de suppletieperiode van tien weken gemeten. Met behulp van de ‘Groningen-formule’ werd berekend op welke datum de gewenste bloedspiegel van 100 nmol/l bereikt werd.
Na een suppletieduur van 41 dagen, de dag waarop de meeste atleten een vitamine D-spiegel van 100 nmol/l bereikten, werd bij de atleten die een oplaaddosis hadden gekregen een significant hogere vitamine D-spiegel gemeten dan bij de atleten in de groep die de standaarddosis kregen. In de oplaadgroep was de gemiddelde vitamine D-spiegel 103 nmol/l ten opzichte van 81 nmol/l in de standaardgroep. In de controlegroep was de vitamine D-spiegel zelfs met gemiddeld 10 nmol/l afgenomen.
Bij een vitamine D-tekort kan suppletie met een individuele dosis berekend met behulp van de Groningen-formule sneller een tekort herstellen dan suppletie met een standaarddosis. Een vitamine D-tekort is gerelateerd aan slechtere fysieke prestaties zoals verminderde spierkracht, een verminderd uithoudingsvermogen en een verhoogde kans op sportblessures.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.