Vitamine D ter vermindering van chronische pijn?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De oorzaken van chronische pijn houden in sterke mate verband met emotionele factoren en gedragsfactoren, zo is al langer duidelijk. Het aanpakken van deze factoren blijkt in de praktijk echter moeilijk en weinig succesvol.
De resultaten van een recente Britse studie wijzen op een mogelijk gemakkelijker aan te pakken risicofactor voor chronische pijn, namelijk een tekort aan vitamine D.
Het onderzoek betrof 6824 middelbare mannen en vrouwen. Gekeken werd of er een verband viel te traceren tussen de vitamine D-status en chronische pijnklachten. Hiertoe werd bij alle deelnemers de 25(OH)D-spiegel bepaald. De aanwezigheid van chronische pijn werd geëvalueerd aan de hand van een specifiek hiertoe ontworpen vragenlijst.
Alleen bij vrouwen bleek er een significant verband tussen de 25(OH)D-spiegel en chronische pijn. Degenen bij wie een 25(OH)D-spiegel tussen 75 en 99 nmol/l werd gemeten gaven het minst vaak blijk van chronische pijnklachten, namelijk in 8% van de gevallen. Dit tegen 12, 15 en 14% van degenen met 25(OH)D-spiegels van respectievelijk 50-74, 25-49 en lager dan 25 nmol/l. Onder degenen met een 25(OH)D-spiegel hoger dan 100 nmol/l rapporteerde 10% chronische pijn.
Er kon worden berekend dat vrouwen met een 25(OH)spiegel lager dan 75 nmol/ l een 57% verhoogd risico van chronische pijn hadden vergeleken met degenen bij wie 25(OH)D-spiegels tussen 75 en 99 nmol/l werd gemeten. Dit was na correctie van de gegevens voor mogelijk storende factoren.
Er zal meer onderzoek nodig zijn om te bepalen of een verhoogde vitamine D-inname, mogelijk in de vorm van een voedingssupplement, het risico van chronische pijn daadwerkelijk kan verlagen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen