Vitamine D veilig en effectief bij ziekte van Crohn

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine D kan ingezet worden ter voorkoming en als behandeling van de ziekte van Crohn. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door onderzoekers van de McGill University en de Université de Montréal.
Een tekort aan vitamine D kan leiden tot de ziekte van Crohn. Personen van het noordelijk halfrond hebben een verhoogde kans op de ziekte doordat ze minder zonlicht krijgen. Eerdere studies wezen uit dat vitamine D een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem, vooral in het immuunsysteem van de darmen. Bij de ziekte van Crohn werkt dit immuunsysteem niet optimaal. Hierdoor ontstaan ontstekingsreacties die uiteindelijk leiden tot deze auto-immuunaandoening.
Vitamine D is van invloed op twee belangrijke genen; het beta-defensin-2-gen en het NOD2-gen. Het beta-defensin-2-gen codeert voor een antimicrobieel eiwit en het NOD2 gen attendeert cellen op indringende micro-organismen. Bij de ziekte van Crohn blijken beide genen een rol te spelen. Bij een defect van deze genen is het onmogelijk om schadelijke bacteriën in het darmstelsel uit te schakelen.
Vitamine D is een effectieve en goedkope manier om het ontstaan van de ziekte van Crohn tegen te gaan. Daarnaast kan het als therapie ingezet worden. Niet alleen ter voorkoming van deze aandoening, maar ook ter preventie van andere ontstekingsgerelateerde ziekten van de darmen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen