Vitamine D3 betere werkzaamheid dan D2

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine D is verkrijgbaar in 2 verschillende vormen, namelijk als ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Deze twee vormen worden van oudsher officieel in de farmacopees beschreven als gelijkwaardig en uitwisselbaar. Deze aanname echter is niet langer houdbaar met de huidige wetenschappelijke inzichten, zo stellen Canadese wetenschappers in hun artikel in een Amerikaans wetenschappelijk voedingstijdschrift. Zij vinden het ongewenst dat vitamine D2 in Amerika nog altijd sterker dan vitamine D3 vertegenwoordigd is in voedingssupplementen en in met voedingsstoffen verrijkte voeding omdat wetenschappelijk onderzoek de superioriteit van vitamine D3 allang heeft aangetoond.
Vitamine D3 zorgt beter dan vitamine D2 voor de stijging in het bloed van het voor de mens bruikbare 25-hydroxyvitamine D. Daarnaast binden de metabolieten van vitamine D2 zich slechter aan de vitamine D bindende eiwitten in het bloed. Tenslotte kent vitamine D2 geen fysiologisch metabolisme en is minder lang houdbaar dan vitamine D3.
Vitamine D2 is niet gelijkwaardig aan vitamine D3 en zou niet langer toegepast moeten worden in voedingssupplementen en in met voedingsstoffen verrijkte voeding, zo luidt de conclusie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.