Vitamine E beschermt tegen prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In de jaren negentig vond in Finland de Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study (ATBC Study) plaats. Hieruit kwam naar voren dat suppletie met 50 mg d,l-alfatocoferol mannen beschermde tegen prostaatkanker.
Dr. Stephanie Weinstein van het National Cancer Institute in de VS gebruikte voor haar studie de gegevens van deze ATBC-studie. Zij betrok hierin 100 mannen met prostaatkanker en 200 mannen zonder prostaatkanker. Zij keek naar de bloedspiegels van d-alfatocoferol en van gammatocoferol, zoals die aan het begin van de studie waren vastgesteld, dus voordat de mannen met de suppletie waren begonnen.
Het bleek dat mannen met de hoogste d-alfatocoferolspiegel 53% minder kans hadden om later prostaatkanker te krijgen, vergeleken met mannen met de laagste spiegel (vergeleken werden de hoogste en de laagste tertielgroepen). Wat de gammatocoferol betrof, hadden mannen met de hoogste concentratie 39% minder kans op de ziekte in vergelijking met de mannen in het laagste tertiel. Uiteindelijk bleek dat het nemen van supplementen het vóórkomen van prostaatkanker nog weer verder verlaagde.

* American Association of Cancer Research

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.