Vitamine E bij radiotherapie (2)

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Lange termijnbehandeling met een combinatie van vitamine E en pentoxifylline zorgt voor een significante vermindering van oppervlakkige door bestraling geïnduceerde fibrose. Dit bleek uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door een onderzoeksgroep in Parijs aan de Hôspital Saint-Louis.
De studie betrof 44 vrouwelijke patiënten met oppervlakkige door bestraling geïnduceerde fibrose als gevolg van radiotherapie voor borstkanker. Van hen kregen 37 gedurende een periode van 24 tot 48 maanden dagelijks 800 mg pentoxifylline en 1000 IE vitamine E. De overige 7 patiënten kregen dezelfde behandeling gedurende een kortere periode van 6 tot 12 maanden.
De door bestraling geïnduceerde fibrose werd door de gecombineerde behandeling met pentoxifylline en vitamine E exponentieel verminderd. Het gemiddelde maximale effect van de behandeling werd geschat op een vermindering van de door fibrose aangetaste oppervlakte met 68%. De gemiddelde tijd om dit effect te bereiken was 24 maanden en was korter (16 maanden) bij meer recente fibrose (minder dan 6 jaar na radiotherapie). Daarnaast werd de ernst van de symptomen in beide onderzoeksgroepen met de helft verminderd. De onderzoekers wijzen op het risico van een aanzienlijk reboundeffect bij een te snelle beëindiging van de behandeling. Eén jaar na beëindiging van de behandeling was de oppervlakte die door fibrose was aangetast in de groep die 6-12 maanden was behandeld weer met 40% toegenomen. In de groep die 24 tot 48 was behandeld werd 1 jaar na beëindiging een toename van 8,5% gezien. Voor patiënten met een ernstige vorm van fibrose wordt dan ook een behandelingsduur van 3 jaar of langer aanbevolen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen