Vitamine E en cognitieve prestatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een tekort aan vitamine E verhoogt mogelijk de kans op cognitieve beperkingen.

Voor de studie werden de gegevens geanalyseerd van het zogenaamde AddNeuroMed-Project. Aan deze studie namen 168 personen met de ziekte van Alzheimer, 166 personen met een milde cognitieve beperking en 187 personen zonder cognitieve problemen deel. Aan de hand van bloedmonsters werd de concentratie van alle 8 vitamine E-vormen bepaald: de 4 tocoferolen (alfa-, beta-, gamma- en deltatocoferol) en de 4 tocotriënolen (alfa-, beta-, gamma- en deltatocotriënol).

In vergelijking met de personen zonder cognitieve beperkingen werden lagere concentraties van alle vitamine E-vormen gezien bij personen met Alzheimer en een milde cognitieve beperking. Tevens werden bij deze personen hogere concentraties in het bloed gezien van markers voor vitamine E-schade (alfa-tocoferyl-quinon en 5-nitro-gamma-tocoferol).

De lage vitamine E-spiegel en de oxidatieve schade aan de vitamine die gezien werden bij cognitieve problemen ondersteunt de hypothese dat oxidatieve stress een rol speelt bij het ontstaan van de aandoening. Of suppletie met vitamine E geheugenproblemen kan voorkomen, moet nog verder worden onderzocht. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen