Vitamine E-rijke voeding beschermt tegen Parkinson

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wie voeding rijk aan vitamine E eet, heeft mogelijk minder kans om op latere leeftijd de ziekte van Parkinson te krijgen. 

De wetenschappers maakten gebruik van gegevens van een Amerikaans bevolkingsonderzoek uit de periode van 2009 tot 2018. In totaal werden 13.340 deelnemers van veertig jaar en ouder in de steekproef opgenomen. De wetenschappers bestudeerden het eetpatroon van de deelnemers en keken hierbij naar een verband tussen de inname van vitamine E-rijke voeding en het ontstaan van Parkinson.

Tijdens de volgperiode kregen 182 deelnemers de ziekte van Parkinson. Deelnemers met een hoge inname van vitamine E uit voeding hadden significant minder kans op deze aandoening dan proefpersonen die weinig vitamine E-rijke voeding aten. Voeding kon echter niet vervangen worden door een pilletje; vitamine E uit een supplement beschermde niet tegen Parkinson.

Oxidatieve schade blijkt een rol te spelen bij Parkinson. Vitamine E is een antioxidant die hiertegen beschermt. Dit kan mogelijk de resultaten verklaren. Vitamine E zit vooral in noten, zaden, groenten, fruit, graanproducten en plantaardige oliën. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.