Vitamine E-suppletie beschermt suikerpatiënt tegen hart- en vaatziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wanneer een diabeet drager is van het Hp 2-2-gen, is de kans op een hartinfarct, beroerte of dood als gevolg van een hart- of vaatziekte gehalveerd wanneer hij vitamine E suppleert. Dit is de uitkomst van een onderzoek door een Israëlisch onderzoeksteam onder leiding van dr. Andrew Levy.

Haptoglobine (Hp) is een antioxidatief eiwit dat het ijzerbevattende hemoglobine stabiliseert. Wanneer iemand drager is van het Hp 2-allel, wordt het mineraal ijzer minder effectief gebonden, waardoor het oxidatieve schade kan aanrichten. Van de algemene bevolking is 2,5% van het Hp 2-2-type.

De onderzoekers rekruteerden voor hun dubbelblinde, placebogecontroleerde studie 1434 suikerpatiënten van 55 jaar of ouder met het Hp 2-2-gen. Gedurende 18 maanden kreeg de ene helft dagelijks 400 IE vitamine E en de andere helft placebo.

Direct al de eerste evaluatie van de resultaten liet een significante reductie zien in de supplementengroep (2,2%) ten opzichte van de placebogroep (4,7%) voor alle drie eindpunten: hartinfarct, beroerte en dood als gevolg van hart- en vaatziekten. De uitkomsten waren dusdanig uitgesproken dat besloten werd het onderzoek af te breken. Er werden geen nadelige effecten van vitamine E waargenomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.