Vitamine E-suppletie gunstig bij ALS

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Personen die regelmatig vitamine E suppleren, hebben minder kans om aan amyotrofische laterale sclerose (ALS) te overlijden. Vitamine C of een multi blijken dit risico niet te beïnvloeden.
Voor het onderzoek werden gegevens van bijna een miljoen Amerikanen uit de Cancer Prevention Study II geanalyseerd. Alle deelnemers waren bij aanvang van de studie in 1982 minimaal dertig jaar oud. Ook werden er in dit jaar gegevens verzameld over de vitamine E inname van de deelnemers. Vervolgens werden deze personen van 1989 tot 1998 gevolgd. Tijdens deze periode overleden er 525 deelnemers aan de ziekte.
De deelnemers die gedurende minimaal tien jaar meer dan vijftien dagen per maand vitamine E hadden gesuppleerd, hadden 62% minder risico van overlijden aan de ziekte. Wanneer de personen minder dan tien jaar de vitamine frequent extra hadden genomen, nam dit risico met ruim 40% af. Deelnemers die minder dan vijftien dagen per maand vitamine E suppleerden, hadden een even groot risico van overlijden aan ALS als de deelnemers die helemaal geen vitamine E suppleerden. Vitamine C en een multi hadden geen significante invloed op het overlijden aan ALS, ook wel de ziekte van Lou Gehrig genoemd. Zelfs niet wanneer deze supplementen vele jaren achter elkaar dagelijks werden genomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.