Vitamine E verkleint kans prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge bloedspiegel van vitamine E vermindert het risico voor prostaatkanker met ongeveer de helft. Mannen met een hoge vitamine E-spiegel die de vitamine als supplement gebruikten, hadden minder risico voor prostaatkanker dan degenen die niet suppleerden.
Dit is de conclusie van onderzoekers van het National Cancer Institute. Uit het onderzoek onder 29.133 Finse mannen tussen de 50 en 69 jaar werden honderd mannen met prostaatkanker en tweehonderd gezonde mannen geselecteerd. Er werden bloedspiegels bepaald van alfatocoferol en gammatocoferol.
Het derde deel mannen met de hoogste alfatocoferolbloedspiegel had 51% minder risico voor prostaatkanker, het derde deel mannen met de hoogste gammatocoferol bloedspiegels had 43% minder risico voor prostaatkanker, in vergelijking met het derde deel mannen met de laagste bloedspiegels.
Het overkoepelende onderzoek, de ATBC-studie waarin aan een deel van de proefpersonen 50 mg d,l-alfatocoferol was gegeven, had al eerder in de suppletiegroep een risicovermindering van 32% laten zien voor prostaatkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.