Vitamine E verlaagt risico prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere concentratie vitamine E in de vorm van alfatocoferol in het bloed houdt verband met een lager risico van prostaatkanker.
Dit bleek uit een Finse studie met 29.133 mannelijke rokers in de leeftijd tussen 50 en 69 jaar. Gedurende de 19 jaar dat ze werden gevolgd werd bij 1.732 mannen prostaatkanker gediagnosticeerd. Bij aanvang van de studie werd de concentratie alfatocoferol in het bloed bepaald. Daarnaast werd op basis van chemische analyses van de voeding en ingevulde vragenlijsten over de voeding de inname van vitamine E van alle deelnemers geschat.
Na analyse van de resultaten bleek dat de 20% deelnemers met de hoogste concentraties alfatocoferol 20% minder kans op prostaatkanker en zelfs 44% minder kans op de ontwikkeling van een vergevorderd stadium van prostaatkanker hadden vergeleken met de 20% deelnemers met de laagste waarden. De deelnemers die tijdens de onderzoeksperiode werden gesuppleerd met alfatocoferol of bètacaroteen lieten hierbij de sterkste daling van het risico van prostaatkanker zien. Er werd geen verband aangetoond tussen de inname van vitamine E met de voeding en het risico van prostaatkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen