Vitamine K verlaagt kans op fracturen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een lage inname van vitamine K leidt bij vrouwen tot een lagere bot-mineralen-dichtheid (BMD)en hiermee tot een groter risico van fracturen. Bij mannen is dit niet het geval. Of suppletie met deze vitamine dit risico vermindert, moet nog onderzocht worden.
Een lage BMD vergroot het risico van fracturen en deze worden op hun beurt in verband gebracht met een lage vitamine K-inname. Daarom werd in dit onderzoek de relatie onderzocht tussen de vitamine K-inname en BMD, en hiermee het risico van fracturen.
Aan het onderzoek deden 1112 mannen en 1479 vrouwen uit de Framingham Heart Study mee. De deelnemers waren tussen de 29 en 86 jaar oud. Informatie over de vitamine K-inname via de voeding en uit supplementen werd verkregen met behulp van vragenlijsten. Ook werd er naar de leeftijd, body mass index (als maat voor het gewicht), rookgewoonten, alcoholgebruik, al of niet menopauze, hormooninname en lichaamsbeweging gevraagd, zodat er tijdens het onderzoek rekening kon worden gehouden met deze factoren. De BMD in het dijbeen en de ruggengraat werd gemeten.
De 25 procent vrouwen met de laagste vitamine K-inname hadden een significant lagere BMD in het dijbeen en de ruggengraat dan de 25 procent vrouwen met de hoogste inname. Bij mannen was er geen significant verschil te zien. De andere genoemde factoren hadden op deze uitkomsten geen invloed.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.