Vitamine K2 beschermt mogelijk tegen hart- en vaatziekten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere inname van vitamine K2 biedt mogelijk bescherming tegen hart- en vaatziekten, zo blijkt uit een studie uitgevoerd door wetenschappers van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde van Universitair Medisch Centrum Utrecht.
In eerdere studies werd al aangetoond dat vitamine K-afhankelijke eiwitten aderverkalking tegengaan. Er zijn tot op heden echter nog weinig gegevens beschikbaar over de relatie tussen de vitamine K-inname en het risico van hart- en vaatziekten.
Voor het onderzoek werd gebruikgemaakt van de gegevens van de Prospect-Epic cohortstudie. Deze studie betrof 16.057 vrouwen van 49 tot 70 jaar. Allen waren bij aanvang vrij van hart- en vaatziekten. Met behulp van een vragenlijst was informatie verkregen over het voedingspatroon. Aan de hand hiervan waren de innamen van vitamine K1 en K2 geschat.
Na een gemiddelde volgperiode van ruim 8 jaar werden 480 gevallen van hart- en vaatziekten vastgesteld. Hierbij bleek er een significant verband tussen het risico van deze aandoeningen en de inname van vitamine K2. Iedere stijging van de vitamine K2-inname van 10 microgram per dag ging met een 9% gedaald hart- en vaatziekterisico gepaard. Dit was na aanpassing voor de traditioneel voor deze aandoeningen geldende risicofactoren en voedingsfactoren. Er werd geen significant verband aangetoond tussen het risico hart- en vaatziekten te ontwikkelen en de inname van vitamine K1.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen