Vitamines bij chemokuur

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek onder 49 vrouwen met borstkanker liet zien dat vrouwen die tijdens de chemokuur multivitaminen of vitamine E gebruikten, hun neutrofielenaantal tijdens de chemokuur beter op peil hielden. Patiënten met een hoge concentratie foliumzuur in het serum, verloren juist meer van deze belangrijke immuuncellen. Dit waren de belangrijkste bevindignen van het onderzoek.
Dr. Richard Branda van de University of Vermont in de Verenigde Staten vroeg de vrouwen welke supplementen ze bij de chemokuuur gebruikten. Meer dan 70% van de vrouwen gebruikte tenminste één supplement. Gemiddeld gebruikten de deelnemers drie supplementen, maar sommige vrouwen slikten dagelijks wel twintig supplementen. Met name multivitaminen, vitamine E en calcium werden veel gebruikt.
De vrouwen die multivitaminen of vitamine E gebruikten, hadden significant minder verlies van neutrofielen. Vrouwen die veel van de B-vitamine foliumzuur in hun bloed hadden, hadden juist een significant grotere reductie van de hoeveelheid neutrofielen. Het type chemotherapie, de leeftijd van de vrouwen en de concentratie vitamine B12 in het bloed waren niet van invloed op de neutrofielenreductie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.