Vleesbereiding verhoogt risico alvleesklierkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het eten van vlees en vooral van bewerkt vlees geeft 50 tot 67% meer kans op alvleesklierkanker. Dat zei dr. Ute Nothlings van de University of Hawaii op de 96e jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research.
Aan deze zeven jaar durende studie, de Hawaii-Los Angeles Multiethnic Cohort Study of Diet and Cancer, namen 190.545 mannen en vrouwen uit Hawaï en zuid Californië deel. De deelnemers kregen tussen 1993 en 1996 vragenlijsten om hun eetgewoonten te bepalen.
In de zeven jaar dat de deelnemers gevolgd werden, ontstonden 482 gevallen van pancreaskanker. Na correctie voor leeftijd, roken, diabetes, familiare belasting en etnische groepering, bleken degenen die het meeste bewerkte vlees aten, 40 gram per dag of meer, 67% meer kans hadden op pancreaskanker dan degenen die het minst bewerkt vlees aten. Voeding met veel varkensvlees en rood vlees, 70 gram per dag of meer, verhoogde het risico van pancreaskanker met 50% ten opzichte van degenen met de laagste inname. Consumptie van gevogelte, vis, melkproducten en eieren beïnvloedde het risico van pancreaskanker niet, net zoals de ingenomen hoeveelheid totaal vet, verzadigd vet en cholesterol.
De gegevens van het onderzoek wijzen erop dat carcinogene stoffen die ontstaan tijdens de vleesbereiding verantwoordelijk zijn voor het grotere risico van pancreaskanker en niet de hoeveelheid vet of cholesterol.
Gegevens van de verschillende bereidingsmethoden worden nu verzameld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.