Voeding belangrijkste oorzaak van diabetes

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Ongezonde voeding is voor 70% verantwoordelijk voor de wereldwijde toename van het aantal personen met diabetes type-2.

In het onderzoek werd de incidentie van diabetes type-2 geschat op basis van gegevens uit 184 landen in het jaar 2018. Er werd hierbij gekeken naar elf voedingsfactoren. De data waren afkomstig van de Global Dietary Database (GDD).

De elf voedingsfactoren waren wereldwijd verantwoordelijk voor 70% van de nieuwe gevallen van diabetes type-2 bij volwassenen. Het betrof een toename van 14,1 miljoen nieuwe diabetespatiënten in dat jaar. Onvoldoende inname van volkoren graanproducten was voor 26% verantwoordelijk voor de diabetestoename. Een hoge inname van witte rijst en tarwe was voor 25% verantwoordelijk voor toename van de aandoening en een hoge consumptie van bewerkt vlees voor 20%. In mindere mate droeg een overmatige consumptie van frisdrank, fruitsap en aardappels bij aan de incidentie. Ook een onvoldoende inname van yoghurt, fruit, groenten, noten en zaden was verantwoordelijk voor de diabetestoename. Vooral in Midden- en Oost-Europa, Centraal Azië, Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied nam de incidentie toe. 

In de periode van 1980 tot 2020 is wereldwijd het aantal volwassenen met diabetes toegenomen van 108 miljoen tot 537 miljoen. Voeding heeft veel invloed op het ontwikkelen van diabetes, zowel direct als indirect. Direct via een verhoging van de bloedglucosespiegel, insulineresistentie, leververvetting, inflammatie en de darmflora. Indirect als gevolg van gewichtstoename.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen