Voeding en beweging van invloed op HPV-infectie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Weinig beweging en een ongezond eetpatroon verhogen het risico op een HPV-infectie bij vrouwen.

Via een eHealth platform werden vrouwen gerekruteerd uit de Chinese stad Shenzhen. Van elke deelneemster werd informatie verzameld over hun leefstijl. Ook werd een uitstrijkje gemaakt waarmee getest werd op de aanwezigheid van het HPV-virus (Humaan Papilloma Virus) in de baarmoederhals. Aanwezigheid van dit virus vergroot de kans op baarmoederhalskanker

Er waren 346 vrouwen zonder HPV-infectie en 149 vrouwen waarbij het virus wél aanwezig was. Er werd een significant verband gezien tussen de mate van lichaamsbeweging en voeding en het risico op een HPV-infectie. Vrouwen met een inactieve leefstijl en een ongezond eetpatroon hadden significant meer kans op een infectie ten opzichte van vrouwen met een gezonde leefstijl. Hierbij was gecorrigeerd voor de leeftijd en de aanwezigheid van (chronische) ziekten. De slaapkwaliteit en de aanwezigheid van depressieve of angstklachten was niet van invloed op het HPV-risico. De meeste HPV-infecties betroffen een enkel HPV-serotype (83%). Het bleek echter dat een slecht eetpatroon gerelateerd was aan meervoudige HPV-serotypen.

De resultaten suggereren dat een gebalanceerd voedingspatroon en voldoende lichamelijke activiteit beschermen tegen een HPV-infectie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen