Voeding en huidkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Een hoge inname van vlees en vet verhoogt het risico van een kwaadaardige tumorvorm van de huid. Het risico van het zogenoemde plaveiselcelcarcinoom wordt verlaagd met een voedingspatroon rijk aan groente en fruit.
Dit was de conclusie uit een studie die werd uitgevoerd in Australië. Gegevens werden verkregen van 1360 personen die deelnamen aan een huidkankeronderzoek tussen 1992 en 2002. Leeftijden varieerden van 25 tot 75 jaar.
Na correctie voor mogelijk verstorende factoren bleek dat een voedingspatroon met een groot aandeel vlees en vet verband hield met een 1,8 verhoogde kans op de tumor. Deelnemers met dit voedingspatroon en een geschiedenis van huidkanker toonden zelfs een 3,8 maal vergrote kans. Een voedingspatroon rijk aan groente en fruit verlaagde de kans met de helft. Deze significante daling werd voornamelijk verklaard door de consumptie van groene bladgroenten.
Er werd geen verband gevonden tussen het voedingspatroon en het risico van basaalcelcarcinoom. Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker, maar is zelden levensbedreigend.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.