Voeding en risico Kahler

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Een hogere consumptie van vis en groene en kruisbloemige groenten verlaagt bij vrouwen het risico van multipee myeloom, ook wel de ziekte van Kahler genoemd.
Dit was de conclusie uit een onderzoek met 179 vrouwen met deze vorm van kanker en 691 controlepersonen. Met behulp van vragenlijsten werd informatie over het voedingspatroon verkregen.
Het bleek dat hogere innamen van gekookte tomaten, kruisbloemige groenten, verse vis, alcohol en vitamine A onafhankelijk van elkaar verband hielden met een lager risico van de ziekte van Kahler. Dit was na correctie van de gegevens voor mogelijk storende factoren. Een hogere consumptie van ijs, gelatinepudding en crèmesoepen hielden echter onafhankelijk van elkaar verband met een groter risico. Daarnaast suggereerden de bevindingen dat een hogere inname van koolhydraten mogelijk verband houdt met een verhoogd risico, terwijl hogere innamen van vitamine D en calcium dit risico juist lijken te verminderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.