Voeding van invloed op Alzheimerrisico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voeding is mogelijk van invloed op het risico van de ziekte van Alzheimer.
Aan de studie namen 20 gezonde ouderen en 29 ouderen met een lichte cognitieve beperking (gemiddelde leeftijd 68 jaar) deel. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld en kregen gedurende vier weken het zogenaamde HIGH-dieet met veel verzadigd vet en een hoge glycemische index of het LOW-dieet dat uit voeding met weinig verzadigd vet en een lage glycemische index bestond.
Aan het begin en einde van de studie werden cognitieve testen afgenomen, een Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) en een lumbaalpunctie gedaan. In de ruggenmergvloeistof werden biomarkers voor de ziekte van Alzheimer gemeten.
De resultaten verschilden voor de groep gezonde personen en de groep personen met een cognitieve beperking. In de eerste groep leidde het LOW-dieet tot een afname en het HIGH-dieet tot een toename van biomarkers voor Alzheimer. Het totale cholesterolgehalte daalde onder invloed van het LOW-dieet. Daarentegen leidde het LOW-dieet bij personen met een cognitieve beperking tot een toename van enkele van deze biomarkers. De insulineconcentratie veranderde in beide groepen onder invloed van de diëten. Het LOW-dieet leidde daarnaast in beide groepen tot een verbetering van een van de geheugentesten. Volgens de onderzoekers kan een voeding arm aan verzadigd vet en met een lage glycemische index gezonde personen beschermen tegen het risico van de ziekte van Alzheimer. Het HIGH-dieet kan leiden tot insulineresistentie, diabetes type-2 en een verhoogd cholesterolgehalte. Deze condities zijn in eerdere studies in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen