Voeding van invloed op darmflora

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Gezonde voeding met minder calorieën kan de samenstelling van de darmflora verbeteren. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in Nature.

De darmflora is bepalend voor de effectiviteit waarmee energie vrijgemaakt kan worden uit voeding. Veranderingen in de voeding zijn bovendien van invloed op de samenstelling van de darmflora.

Om inzicht te krijgen in de relatie tussen de voedselinname, de darmflora en inflammatoire fenotypen werd het effect van normale voeding en dieetvoeding onderzocht bij elf personen met overgewicht en achtendertig personen met obesitas.

Bij 40% van de deelnemers was de darmflora minder divers van samenstelling. Deze personen hadden een verhoogde kans op metabole stoornissen en laaggradige ontstekingsreacties. Gezonde voeding met minder calorieën leidde tot een meer diverse samenstelling van de darmflora maar bleek niet van invloed op ontstekingsreacties bij personen met een minder diverse darmflora. Voedingsinterventies blijken de darmflora te kunnen beïnvloeden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.