Voedingssupplementen bij osteoporose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een overzichtsartikel van studies naar de effecten van voedingssupplementen bij preventie en behandeling van osteoporose bleken fyto-estrogenen, dehydroepiandrosteron (DHEA) en vitamine K2 (menachinon, menatrenon) elk afzonderlijk veelbelovende resultaten te zien te geven.
Verzameld werden gerandomiseerde, gecontroleerde studies uit diverse databanken, gepubliceerd tussen 1966 en 2004, waarin een voedingssupplement bij vrouwen was onderzocht op botmineralendichtheid en/of botbreuken.
Van vijftien van de 45 onderzochte voedingssupplementen kon gezegd worden dat er voldoende bewijskracht was om het gunstige effect bij de preventie en behandeling van osteoporose, zoals geconcludeerd in het oorspronkelijke artikel, te bevestigen.
Dit was niet het geval voor calcium, koper, teunisbloemolie, visolie, fluoride, magnesium, mangaan, strontium, vitamine D en zwarte, groene en oölongthee. Een veelbelovend effect voor de behandeling van vrouwen die het risico lopen van osteoporose of bij wie dit reeds was vastgesteld, werd gevonden voor fytoestrogenen, DHEA en vitamine K2. Verder onderzoek werd evenwel nodig bevonden om de gunstige effecten bevestigd te krijgen. Ook bleken de supplementen relatief veilig.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.