Voedingssupplementen verbeteren etalagebenen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie van omega 3-vetzuren, oliezuur en vitamines al of niet in combinatie met de veelgebruikte cholesterolverlagende stof simvastatine heeft een gunstige werking bij claudiactio intermittens (etalagebenen)
In een Zweedse studie werden 40 mannelijke proefpersonen met de perifere vaatziekten in vier groepen verdeeld. De personen in groep 1 kregen melk verrijkt met omega 3-vetzuren, oliezuur en vitamines, waaronder foliumzuur. In groep 2 kregen de mannen dezelfde melk met de voedingssupplementen samen met 20 mg simvastatine. De personen in de derde groep kregen alleen de melk en in de vierde groep kregen ze de melk met simvastatine. De resultaten van de vier groepen werden na twaalf maanden interventie met elkaar vergeleken.
Bij de mannen die de voedingssupplementen kregen - al dan niet in combinatie met simvastatine - bleek de loopafstand verbeterd, de homocysteïneconcentratie afgenomen en de concentraties van foliumzuur en de onverzadigde vetzuren EPA, DHA en oliezuur in het bloed verhoogd. Opvallend was dat de toename in loopafstand correleerde met de hoogte van DHA in het bloedplasma. Alleen bij de mannen die supplementen met simvastatine kregen bleek de enkel-brachiale index, een indicatie voor vaatlijden, verbeterd. In de controlegroep 3 bleek het totale cholesterolgehalte en het LDL (\'slecht\') cholesterol verhoogd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen