Voedingsvezels: niet voor iedereen gezond

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Hoewel voedingsvezels gezond zijn, blijkt dat niet alle typen vezels voor iedereen even goed zijn. Personen met een inflammatoire darmziekte zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa kunnen juist een toename van darmontstekingen krijgen na consumptie van bèta-fructanen. Bèta-fructanen zijn vezels die van nature aanwezig zijn in artisjok, cichoreiwortels, knoflook, asperges en bananen.

In eerste instantie voerden de onderzoekers een experiment uit waarbij darmweefsel werd blootgesteld aan bèta-fructanen. Vervolgens werd bij proefpersonen met een inflammatoire darmziekte het effect van suppletie met bèta-fructanen onderzocht.

Uit het experiment bleek dat toediening van bèta-fructaanvezels aan darmweefsel van personen met Crohn of colitis ulcerosa leidde tot een toename van ontstekingsstoffen (pro-inflammatoire cytokinen). Dit werd bevestigd bij proefpersonen met een actieve opvlamming van de darmziekte, maar niet bij gezonde proefpersonen of personen tijdens een inactieve fase van de ziekte.

De wetenschappers vermoeden dat de vezels intact blijven bij personen met een actieve inflammatoire darmziekte, doordat er onvoldoende darmbacteriën aanwezig zijn die de vezels kunnen verwerken. De vezels bevorderen vervolgens een ontstekingsreactie in de darm. Momenteel onderzoeken ze of op basis van een ontlastingstest voorspeld kan worden wie klachten krijgt van bèta-fructanen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen