Voedingsvezels verlagen CRP bij gezonde personen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een vezelrijke voeding of suppletie met voedingsvezels heeft een verlagend effect op het CRP van gezonde personen.
De studie betrof 18 personen met een normaal gewicht en normale bloeddruk en 17 personen met overgewicht en een te hoge bloeddruk. Leeftijden varieerden van 18 tot 49 jaar. In een cross-over studie werden de effecten op het CRP vergeleken van een van nature vezelrijk dieet en een met voedingsvezels (psyllium) verrijkt dieet. In beide gevallen was de inname van voedingsvezels 30 gram per dag.
Significante daling van de CRP-waarde bleek alleen op te treden bij de groep personen met een normaal gewicht en een normale bloeddruk. De verlaging van de CRP-waarde voor deze groep was 30% bij gebruik van het van nature vezelrijke dieet en 40% bij gebruik van het met voedingsvezels verrijkte dieet. De groep personen met overgewicht en hoge bloeddruk lieten geen significante daling van de CRP-waarde zien.
Verder onderzoek is nodig om deze verschillende effecten te verklaren. Ook de mogelijke bruikbaarheid van een aangepaste voedingsvezelinname om de ontstekingsactiviteit en het risico van hart- en vaatziekten te verlagen moet nader worden onderzocht, aldus de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.