Voedselallergie risico voor vegetariër

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een explosie aan voedselallergieën vormt een risico voor vegetariërs en veganisten die hoofdzakelijk plantaardig voedsel eten. Dit stelt dr. Isabel Skypala, gespecialiseerd diëtiste in een interview in het Brits dagblad The Guardian.

De afgelopen jaren is sprake van een forse toename van pollenallergie (hooikoorts). Dit is een gevolg van een toename van luchtverontreiniging, verandering van stuifmeelpatronen en een verandering van het klimaat. Personen met hooikoorts kunnen ook allergisch zijn voor bepaalde groenten en fruit. In stuifmeel zitten namelijk specifieke eiwitten die een immuunrespons uitlokken. Dit veroorzaakt de allergieklachten. Groenten, fruit en noten kunnen een eiwitmolecuul hebben dat erg lijkt op het stuifmeeleiwit. Omdat het immuunsysteem het verschil tussen beide eiwitten niet ziet, kan het lichaam eveneens reageren op het eiwitmolecuul uit groenten, fruit en noten. Dit gaat gepaard met allergieklachten die variëren van jeuk tot ademhalingsproblemen.  

Niet alleen neemt het aantal mensen toe met een pollenallergie, ook neemt de consumptie van plantaardig voedsel toe. Dit gaat gepaard met een toename van voedselallergie. Voedsel dat een allergie kan veroorzaken zijn bijvoorbeeld appels, peren, kiwivruchten, aardbeien, pruimen, kersen, kerstomaten, selderij en wortels. Ook diepgevroren groenten en fruit kunnen een reactie uitlokken. Bovendien kan het schillen van aardappelen of andere wortelgroenten leiden tot jeuk of zwelling in de handen en ogen. Een veganistisch/vegetarisch dieet kan bovendien soja of jackfruit bevatten, die beide een ernstige allergische reactie kunnen uitlokken. 

Vegetariërs en veganisten hebben een groter risico op voedselallergie, omdat ze meer plantaardige voeding consumeren. Het koken, bakken of roosteren van groenten en fruit kan uitkomst bieden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen