Voedselprogramma’s: van behandeling naar preventie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Uit bevindingen van het twee jaar durende project SUNRAY (SUstainable Nutrition Research for Africa in the Years to come) blijkt dat voedselprogramma’s teveel gefocust zijn op de behandeling van ondervoeding, terwijl meer aandacht nodig is voor de preventie ervan.

Optimale voeding is van cruciaal belang voor de humane ontwikkeling en economische groei. Een groot deel van Afrika wordt echter geconfronteerd met voedselonzekerheid en slechts enkele Afrikaanse landen liggen op schema om extreme armoede en honger uit te bannen voor het jaar 2015. Voor het project werden interviews afgenomen bij 144 voedingswetenschappers in 35 Afrikaanse landen. Hierdoor werd inzicht verkregen in de barrières die goede voedingsprogramma’s in de weg staan.

De gebrekkige belangstelling van nationale beleidsmakers werd als grootste obstakel gezien. Doordat onvoldoende prioriteit ligt bij de uitvoering van voedingsonderzoek ontstaat een gebrek aan financiële middelen. Daarnaast worden voedselprogramma’s vooral gefinancierd door buitenlandse organisaties. Deze programma’s zijn teveel gefocust op acute ondervoeding, terwijl het probleem van chronische ondervoeding onvoldoende wordt aangepakt.

Voor de toekomst is het van belang dat het chronisch gebrek aan voedsel integraal wordt aangepakt, waarbij ook participatie vereist is van nationale landen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.