Vooraanstaande onderzoekers: vitamine D-inname moet omhoog

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De inname van vitamine D moet volgens vooraanstaande onderzoekers drastisch omhoog op basis van hun studieresultaten waarin het verband tussen de vitamine D-concentratie en chronische aandoeningen werd onderzocht.
Volgens de onderzoekers dr. Cedric Garland van de University of California, San Diego en dr. Robert Heaney van de Creighton University is een inname van 4000 tot 8000 IE vitamine D per dag nodig om een bloedspiegel te verkrijgen waarmee het risico van borst- en darmkanker, MS en diabetes type-1 bij de helft van de populatie kan worden voorkomen.
Bij 3667 personen met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar werd halfjaarlijks de vitamine D-concentratie bepaald en informatie verzameld over hun voedingspatroon. De vitamine D-status werd na de meting aan de proefpersonen meegedeeld met een bijbehorende referentiewaarde (100-150 nmol/L) en een toxische waarde (> 500 nmol/L). Ze konden zelf beslissen of ze extra suppletie gebruikten of niet. De personen werden gedurende 5 jaar gevolgd.
De vitamine D-inname via de voeding en zonlicht werd geschat op een gemiddelde van 3300 IE per dag. Er is daarnaast gemiddeld 9600 IE vitamine D extra nodig om ervoor te zorgen dat 97,5% van de populatie een vitamine D-spiegel van minimaal 100 nmol/L heeft. Een dosering van 40.000 IE per dag was volgens de onderzoekers nog niet toxisch.
Uit deze dosis-respons-studie blijkt dat de vitamine D-inname drastisch omhoog moet om chronische aandoeningen te voorkomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen