Vooral groente verlaagt risico alvleesklierkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het eten van meer groente en fruit beschermt mogelijk tegen pancreaskanker. Dit is de conclusie van een Amerikaans onderzoek.
Aan het onderzoek dat liep tussen 1995 en 1999 namen 532 personen met alvleesklierkanker en 1701 gezonde controlepersonen deel. Met behulp van interviews werd inzicht verkregen in de consumptie van de verschillende groenten en fruit. Ook werd gevraagd naar andere factoren van de voeding en roken.
Het kwart met de hoogste groenteconsumptie had significant 55% minder kans op alvleesklierkanker dan het kwart met de laagste consumptie. Voor fruit was dit verschil 28%. Uitgesplitst naar de verschillende groentesoorten was dit verschil 37% voor donkere bladgroente, 54% voor uien en knoflook, 49% voor bonen, 44% voor wortelen en 41% voor gele groente. In vergelijking met degenen die minder dan vijf porties groente en fruit per dag aten, hadden degenen die meer dan negen porties per dag aten 51% minder kans op alvleesklierkanker. Degenen die minimaal vijf porties per dag aten, hadden de helft minder kans dan degenen die twee of minder porties per dag aten. Voor gekookte groente leek het positieve effect wat kleiner dan voor rauwe.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.