Voorkom botontkalking nu reeds

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met calcium en vitamine D in combinatie met beweging kan helpen voorkomen dat iemand op latere leeftijd een been breekt. De helft van de ouderen zal in 2020 botontkalking of een verhoogd risico op deze aandoening hebben.
Botontkalking is een ziekte die vaak niet wordt gediagnosticeerd. Pas als iemand een bot breekt, wordt ingezien dat de botten dunner geworden zijn. Vrouwen hebben een verhoogd risico op de botontkalking, maar ook mannen hebben kans op de aandoening. Wanneer de vijftig is gepasseerd, is het moeilijker om nieuwe botten aan te maken en wordt het risico nog eens verhoogd. Voor deze groep is het ook nog eens extra belastend om een bot te breken. Één op de vijf ouderen belandt hierna in een verpleegtehuis en het risico van overlijden is in de maanden die hierop volgen tot vier keer zo hoog in vergelijking met leeftijdsgenoten met gezonde botten.
Slechts een kwart tot een achtste van de personen doet een botdichtheidtest nadat er een bot is gebroken. Er wordt aan minder dan een kwart van deze gevallen vitamine D en calcium gegeven en in minder dan 10% van de gevallen worden er medicijnen tegen de botontkalking voorgeschreven.
Om osteoporose te voorkomen, is het belangrijk dat iemand al op jonge leeftijd voldoende calcium en vitamine D toegevoerd krijgt. Dit kan door dagelijks drie koppen melk te drinken, veel in de zon te komen of door supplementen te gebruiken. Verder is beweging erg belangrijk. Kinderen moeten dagelijks een uur bewegen. Aan volwassenen wordt een half uur aangeraden. Ouderen moeten het risico van een val zoveel mogelijk zien te beperken. Aan oudere vrouwen wordt aangeraden een botdichtheidtest te doen. Dit geldt ook voor jongere vrouwen die een bot hebben gebroken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.