Vrucht en sap: voor en tegens

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Sinaasappelsap heeft niet alleen slechte eigenschappen en is niet perse minder gezond dan verse sinaasappels.

In de huidige studie werd een vergelijking gemaakt tussen vijf verschillende sinaasappelproducten, te weten: verse sinaasappel, gepureerde sinaasappel, vers geperst sinaasappelsap, gepasteuriseerd sinaasappelsap en zogenaamde ‘flash-gepasteuriseerd’ sinaasappelsap waarbij het sap bij een relatief hoge temperatuur kortdurend wordt verhit.

Het sap van sinaasappels - zowel vers als (flash)gepasteuriseerd - bevatte iets lagere concentraties van de carotenoïden luteïne en betacryptoxanthine in vergelijking met de verse sinaasappel. De vitamine C-concentratie bleef nagenoeg gelijk, maar de concentraties van flavonoïden en vezels namen met ongeveer het tienvoudige af. De afname van vezels leidde echter tot een toename van de biologische beschikbaarheid. Met biologische beschikbaarheid wordt de mate bedoeld waarin het lichaam in staat is om nutriënten te absorberen. Zo was de biologische beschikbaarheid van carotenoïden in het sinaasappelsap beduidend groter dan van de verse sinaasappel (28% versus 11%). De biologische beschikbaarheid van flavonoïden nam zelfs met het vijfvoudige toe tot ongeveer 97%. Het pureren van sinaasappels leidde overigens niet tot een toename van de biologische beschikbaarheid.

De laatste jaren is er kritiek op fruitsappen omdat ze relatief veel (vruchten)suikers bevatten en in vergelijking met vers fruit minder micronutriënten. De verhoogde biologische beschikbaarheid van micronutriënten lijkt echter veel goed te maken. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.