Waterkwaliteit Nederlandse rivieren in gevaar

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De kwaliteit van het water in Nederlandse rivieren zoals de Maas en de Rijn is zorgelijk, zo blijkt uit een publicatie van een team internationale wetenschappers waaronder twee Nederlandse onderzoekers.

De wetenschappers analyseerden 965 casussen met informatie over de verandering van waterkwaliteit van rivieren wereldwijd. Het betrof grote rivieren zoals de Mississippi, Murray-Darling en Parana maar ook kleinere rivieren waaronder de Maas en Rijn. In de analyse werden de effecten van klimaatverandering meegenomen.

Het blijkt dat de kwaliteit van rivierwater in de meeste gevallen (68%) verslechtert als gevolg van droogte en hittegolven. Maar ook hevige neerslag en overstromingen leiden in meer dan de helft van de gevallen tot een achteruitgang van de waterkwaliteit. In sommige gevallen hebben extreme weersinvloeden juist een gunstig effect. Bijvoorbeeld als verontreinigingen verdund worden door hevige regenval. Ook de groei van de bevolking, afvalwaterzuivering en landbouw zijn van invloed op de kwaliteit van rivierenwater. Deze factoren hebben invloed op de hoeveelheid chemicaliën, nutriënten en micro-organismen in het water. 

In Nederland zijn er vooral zorgen om de toename van geneesmiddelen in rivierwater en een verhoogd zoutgehalte in rivieren door inmenging van zeewater. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.