Weinig vitaminen in groenten fruit van tegenwoordig

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vergeleken met vijftig jaar geleden bevatten groenten en fruit minder van bepaalde essentiële voedingsstoffen. Door dr. Ronald Davies van de University of Texas werden analyses van dertien essentiële voedingsstoffen in 39 groenten en drie soorten meloenen en aardbeien uit 1950 en 1999 vergeleken. De afname verschilde per afzonderlijke nutriënt. Voor eiwit was dit gemiddeld 6% lager, voor vitamine B2 38%. Ook de gehalten aan calcium, fosfor en ijzer waren lager.

Als belangrijkste oorzaak voor de achteruitgang wijst Davies op de keus van de teler. Deze wenst snelgroeiende gewassen met een verhoogde opbrengst. Planten beschikken over een vaststaande hoeveelheid energie welke benut kan worden voor de aanmaak van essentiële voedingsstoffen.

Gewasvariëteiten met verhoogde opbrengst hebben minder energie ter beschikking voor de opname van mineralen uit de grond en vervolgens voor de synthese van vitaminen en aminozuren. De eenzijdige gerichtheid op verhoogde opbrengsten leiden er onder meer toe dat de tegenwoordige aubergine en tomaten minder dan 50% van het vitamine C-gehalte uit 1950 bevatten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.