Welk plantenextract mogelijk meest effectief bij Lyme?
Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker
2 min
Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.
Neem een digitaal abonnement of Inloggen als abonnee
Diverse plantenextracten zijn mogelijk effectief bij de bestrijding van Borrelia burgdorferi, de bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme.
In een laboratoriumexperiment werd het effect van vijftien plantenextracten of andere bioactieve stoffen getest op de activiteit van B. burgdorferi.
Er waren zeven extracten van 1% die effectiever waren dan de antibiotica doxycycline en cefuroxim bij bestrijding van de bacterie. Het betrof Cryptolepis sanguinolenta, Juglans nigra (zwarte walnoot), Polygonum cuspidatum (Japanse duizendknoop), Artemisia annua (zomeralsem), Uncaria tomentosa (kattenklauw), Cistus incanus en Scutellaria baicalensis (Chinese skullcap). Daarentegen werd geen tot nauwelijks effect gezien van Stevia rebaudiana (honingkruid), Andrographis paniculata (Indiase gentiaan), extract van grapefruitzaad, colloïdaal zilver, het vetzuur monolaurine en de antimicrobiële peptide LL37.
Om de groeifase van de bacterie te remmen was van Artemisia annua, Juglans nigra en Uncaria tomentosa een relatief hoge minimaal, remmende concentratie (MIC) nodig, ondanks hun sterke activiteit in de niet-groeiende fase van de bacterie. De twee meest actieve planten waren Cryptolepis sanguinolenta en Polygonum cuspidatum. Een 1% extract van Cryptolepis sanguinolenta kon de bacterie zelfs volledig uitroeien. Daarentegen waren de antibiotica niet in staat om de bacterie volledig onschadelijk te maken.
Of de plantenextracten in het menselijk lichaam een vergelijkbare werking hebben, moet nog nader onderzocht worden.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.