Wijn en vet verhogen risico borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Veel voedingsvezels en weinig vet verlagen het risico van borstkanker na de overgang. Vrouwen die veel alcohol, vooral wijn drinken hebben een hoger risico van borstkanker.
De Zweedse onderzoeker dr. Irene Mattisson volgde gedurende bijna acht jaar 11.726 vrouwen na de overgang. Gedurende deze periode werden er 342 nieuwe gevallen van borstkanker geconstateerd.
Het bleek dat vrouwen die het meeste voedingsvezels gebruiken, 42% minder kans op borstkanker na de overgang hadden dan vrouwen die het minste voedingsvezels gebruikten. Een combinatie van veel vezels en weinig vet gaf het laagste risico van de ziekte.
Er werd geen verband gevonden tussen het risico van borstkanker en de consumptie van plantaardige voeding. De vrouwen die het meeste vet gebruikten, hadden 34% meer kans op borstkanker.
Vrouwen die meer dan anderhalf glas wijn per dag dronken, hadden bijna twee keer zoveel kans om de ziekte te krijgen vergeleken met de vrouwen die weinig of geen alcohol gebruikten. Gematigde drinkers hadden 12% minder risico van borstkanker. Geen verhoogd risico werd gevonden voor het drinken van bier en sterke drank.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.