Wordt oud met Mediterrane voeding

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het volgen van het Mediterrane voedingspatroon leidt tot behoud van de telomeerlengte. Telomeren zijn dunne DNA-segmenten die met het ouder worden verkorten. Ze beschermen de uiteinden van de chromosomen. Als deze ‘beschermkapjes’ wegvallen kan het chromosoom gaan ‘rafelen’ waardoor de cel niet meer goed kan functioneren en afsterft.

Er werd gebruikgemaakt van gegevens van de Nurses’ Health Study. Bij bijna 5000 gezonde vrouwen werd de telomeerlengte van de witte bloedcellen bepaald. De vrouwen hadden informatie verschaft over hun voedingsgewoonten door middel van vragenlijsten.

Na correctie voor beïnvloedende factoren bleek dat vrouwen met een sterke hang naar het Mediterrane voedingspatroon langere telomeren hadden. In vergelijking met vrouwen die nauwelijks Mediterrane voeding aten, hadden vrouwen met een Mediterraan voedingspatroon significant langere telomeren. De onderzoekers vonden geen verband tussen de afzonderlijke Mediterrane voedingsproducten en de telomeerlengte en suggereren dan ook dat de associatie een gevolg is van het algeheel effect van Mediterrane voeding.

De lengte van de telomeren is een biomarker voor veroudering. Hoe langer de telomeren, hoe minder ver het verouderingsproces is gevorderd. Mediterrane voeding lijkt dan ook gunstig voor een gezond en lang leven.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen