Yoghurt goed tegen buikvet

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Yoghurt vergroot significant het vetverlies bij een caloriebeperkt dieet. Dit is de conclusie van onderzoekers van de University of Tennessee in Knoxville.
Aan dit twaalf weken durende onderzoek namen 34 personen met overgewicht deel. Zij werden in twee groepen verdeeld. In beide groepen werd de calorie-inname met 500 verminderd. De ene groep mocht niet meer melkproducten gebruiken dan overeenkomend met 500 mg calcium per dag. De andere groep kreeg driemaal per dag vetvrije yoghurt overeenkomend met 1100 mg calcium. Aan het begin en eind van het onderzoek werd lichaamsgewicht, lichaamsvet en de vetverdeling bepaald.
Na twaalf weken was het vetverlies in de yoghurtgroep significant groter dan in de controlegroep, 4,43 tegen 2,75 kg, een verschil van 61%. In de yoghurtgroep was ook significant 81% meer buikvet weg en er was 31% minder spierweefsel verdwenen. Het verschil in tailleomvang was ook significant: -3,33 tegen -0,58 cm voor yoghurt tegen controle.
In eerder onderzoek hadden de onderzoekers al vastgesteld dat calcium de calcitriolspiegels onderdrukt, waardoor via een bepaald mechanisme het vetverbruik toeneemt en de lipogenese (vetaanmaak) afneemt. Calcium uit melkproducten zou effectiever zijn dan uit andere calciumbronnen. De vraag blijft of calciumsupplementen ook helpen.
Dit onderzoek werd gesponsord door yoghurtproducent General Mills.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.