Zeevoedsel verlaagt kans op diabetes

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Personen die veel vis, schaal- en schelpdieren eten hebben minder kans op diabetes.
Aan de cohortstudie namen meer dan 51.000 Chinese mannen en meer dan 64.000 Chinese vrouwen deel. Bij aanvang hadden ze geen diabetes, cardiovasculaire aandoeningen en kanker. Bij de proefpersonen werd informatie verzameld over het voedingspatroon, de fysieke activiteiten en lichamelijke kenmerken.
Vrouwen met een gemiddelde visconsumptie hadden met 20% significant minder kans op diabetes in vergelijking met vrouwen die weinig vis consumeerden. Bij een hogere visinname nam het diabetesrisico weer iets toe, maar was nog altijd met 11% significant lager in vergelijking met vrouwen die nauwelijks vis aten. Ditzelfde gold voor de consumptie van schaal- en schelpdieren, waarbij de hoogste risicoreductie van 21% (significant) werd gevonden bij een gemiddelde consumptie van schaal -en schelpdieren. Bij mannen met een gemiddelde visconsumptie werd een maximale risicoreductie gevonden van 20% (niet-significant).
Voor de consumptie van schaal- en schelpdieren was deze risicoreductie met maximaal 34% significant. Een hoge consumptie van zeevoedsel helpt de kans op diabetes te verkleinen. Dit geldt vooral voor vrouwen en werd in deze studie in mindere mate aangetoond voor de mannelijke proefpersonen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen