Zeewier: functionele toekomstvoeding

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In landen als Japan, China en Korea wordt zeewier reeds lang beschouwd als een volwaardig voedingsmiddel. In een review van 100 studies naar deze en andere macro-algen werd aangetoond dat de alg ook nog eens interessante bioactieve stoffen bevat.
De alg heeft weinig calorieën en is vaak een bron van omega 3-vetzuren. Daarnaast is de alg rijk aan de vitaminen A, C, D, E en B-vitamines en bevat het de mineralen calcium, fosfor, natrium en kalium. Met een percentage tot 47% van zijn drooggewicht is de alg een rijke bron van eiwitten. Sommige van deze eiwitten hebben reeds hun nut bewezen in de behandeling van hoge bloeddruk. Hun effect is vergelijkbaar met de bioactieve peptiden die gevonden worden in melkproducten en de werking komt overeen met de zogenaamde ACE-remmers, een groep bloeddrukverlagende medicijnen.
De grote variëteit aan algensoorten en het gemak waarmee ze gekweekt worden maakt dat de alg bijzonder geschikt is als bron van nieuwe bioactieve stoffen. De peptiden blijven hun werking behouden tot een temperatuur van 100 °C. Onduidelijk is nog of hogere temperaturen een negatief effect hebben op de werking van de peptiden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.