Zeewier: jodium op etiket klopt vaak niet

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Slechts 10% van de zeewierproducten die te koop zijn in de supermarkt bevat voldoende informatie over het jodiumgehalte. Dit blijkt uit een Britse studie die uitgevoerd werd door wetenschappers van University of Glasgow.

De wetenschappers onderzochten 224 producten op basis van zeewier die verkocht werden in Britse supermarkten. Bij slechts 22 producten (10%) bevatte het etiket informatie over het jodiumgehalte. Bij nog eens 40 andere producten (18%) kon het jodiumgehalte op basis van de beschikbare informatie worden geschat. De meeste producten hadden een jodiumgehalte van ongeveer 110 mcg per gram. Per portie zou dit ongeveer 585 mcg zijn. Er waren echter 26 producten waarvan een normale portie zou kunnen leiden tot een jodiuminname van meer dan 600 mcg per dag, waarbij de maximaal veilige dagdosis wordt overschreden. Aan de andere kant zien de wetenschappers het gebrek aan productinformatie als een gemiste kans om het groeiende jodiumtekort van de Britse bevolking aan te vullen.

Op basis van de gegevens concluderen de wetenschappers dat de informatie op de etiketten van zeewierproducten moet verbeteren. Zo zou het zinvol zijn om informatie te vermelden over het type zeewier, de bron/herkomst en het jodiumgehalte. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.