Zeewier: jodium op etiket klopt vaak niet

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Slechts 10% van de zeewierproducten die te koop zijn in de supermarkt bevat voldoende informatie over het jodiumgehalte. Dit blijkt uit een Britse studie die uitgevoerd werd door wetenschappers van University of Glasgow.

De wetenschappers onderzochten 224 producten op basis van zeewier die verkocht werden in Britse supermarkten. Bij slechts 22 producten (10%) bevatte het etiket informatie over het jodiumgehalte. Bij nog eens 40 andere producten (18%) kon het jodiumgehalte op basis van de beschikbare informatie worden geschat. De meeste producten hadden een jodiumgehalte van ongeveer 110 mcg per gram. Per portie zou dit ongeveer 585 mcg zijn. Er waren echter 26 producten waarvan een normale portie zou kunnen leiden tot een jodiuminname van meer dan 600 mcg per dag, waarbij de maximaal veilige dagdosis wordt overschreden. Aan de andere kant zien de wetenschappers het gebrek aan productinformatie als een gemiste kans om het groeiende jodiumtekort van de Britse bevolking aan te vullen.

Op basis van de gegevens concluderen de wetenschappers dat de informatie op de etiketten van zeewierproducten moet verbeteren. Zo zou het zinvol zijn om informatie te vermelden over het type zeewier, de bron/herkomst en het jodiumgehalte. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.