Zoetstoffen verstoren leverontgiftingsproces

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De zoetstoffen acesulfaam-K en sucralose remmen de detoxificatie in de lever. Dit kan consequenties hebben voor de ontgifting van bepaalde medicijnen. 

Uit een eerder experiment van de wetenschappers bleek reeds dat bij jonge muizen die blootgesteld werden aan zoetstoffen veranderingen waarneembaar waren in het ontgiftingsvermogen van de lever via beïnvloeding van PGP. PGP speelt een belangrijke rol in de distributie van veel voorkomende geneesmiddelen zoals antibiotica, antidepressiva en antivirale middelen. Om de effecten van zoetstoffen op de lever nader te onderzoeken, werden levercellen behandeld met verschillende concentraties acesulfaam-K, sucralose of een combinatie van beiden gedurende 24 uur (acute blootstelling) of 72 uur (chronische blootstelling).

Acute blootstelling aan beide zoetstoffen in concentraties boven de aanbevolen dagelijkse inname leidde tot een verminderde activiteit van PGP. Bij concentraties lager dan de aanbevolen dagelijkse inname werd geen effect gezien. Langdurige blootstelling aan beide zoetstoffen had echter al in concentraties lager dan de aanbevolen dagelijkse inname effect op de PGP-activiteit. Ook chronische blootstelling aan een van beide zoetstoffen leidde in relatief lage concentraties tot een verminderde PGP-activiteit.

Blootstelling van levercellen aan de zoetstoffen acesulfaam-K en/of sucralose in dosissen die verkregen worden door normale consumptie van gezoete frisdranken, yoghurt en andere levensmiddelen gaat gepaard met een verminderd ontgiftingsvermogen van de lever. Dit suggereert dat het gebruik van zoetstoffen risico’s met zich meebrengt wanneer medicijnen gebruikt worden die PGP als belangrijkste ontgiftingstransporter hebben.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen