Zon vermindert risico prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Mannen met hoge spiegels vitamine D in hun bloed hebben ongeveer de helft minder kans op een agressieve vorm van prostaatkanker dan mannen met een lage vitamine D-spiegel. Dit zei dr. Haojie Li van Harvard tijdens een congres van de American Cancer Society.
Onderzoekers van Harvard hadden in 1982 van ongeveer 15.000 mannen vitamine D bloedspiegels bepaald. Na achttien jaar hadden 1082 mannen prostaatkanker. Hun vitamine D-spiegels werden vergeleken met die van 1701 mannen uit de studie die geen kanker hadden ontwikkeld. Hieruit bleek dat de mannen met lage vitamine D ongeveer de helft meer kans hadden op kanker.
Volgens dr. Eric Klein van de Cleveland Clinic komt dit overeen met de laatste studies over prostaatkanker. De meeste gevallen van prostaatkanker worden gezien bij oudere mannen. Zij hebben ook een lagere vitamine D.
Mannen met een donkere huidskleur, door melatonine, lopen het meeste risico om prostaatkanker te krijgen. Melanine houdt het ultraviolette licht tegen dat voor de aanmaak van vitamine D in de huid zorgt. De kans op prostaatkanker wordt ook groter naarmate men verder van de evenaar verwijderd is.
Uitgebreid zonnen als therapie werd door de artsen niet aanbevolen, maar dagelijks 15 minuten zon, wat genoeg is om voldoende vitamine D aan te maken, werd als gezond gezien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.