Zout: niet te veel, niet te weinig

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

In Nederland en in veel andere landen geldt het advies om per dag niet meer dan 2,4 gram natrium (6 gram zout) te consumeren. Recente onderzoeken tonen echter dat de huidige aanbevelingen mogelijk niet de meest passende zijn voor iedereen.

Het advies om zout te beperken tot maximaal 6 gram per dag geldt voor de gehele bevolking. Doel ervan is om het risico op hoge bloeddruk en daarmee de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Deze richtlijnen zijn echter ontwikkeld zónder overtuigend bewijs dat zoutreductie daadwerkelijk de kans op hart- en vaataandoeningen verkleint. Reden voor wetenschappers van het Population Health Research Institute in Canada om dit nader te onderzoeken.

Wereldwijd consumeren de meeste mensen 3 tot 5 gram natrium (7,5 tot 12,5 gram zout) per dag. De wetenschappers vonden dat bij deze inname de kans op cardiovasculaire aandoeningen het kleinste was. Bij een hogere natriumconsumptie (>5 gram natrium of >12,5 gram zout per dag), maar ook bij een lagere inname (<3 gram natrium of <7,5 gram zout per dag) neemt de kans op gezondheidsproblemen toe. Zout kan de bloeddruk verhogen, maar dit is alleen het geval bij personen met een gevoeligheid hiervoor (ongeveer 25% van de bevolking). Volgens de wetenschappers is het daarom van belang om hier onderscheid in te maken.

Er is onvoldoende gefundeerd bewijs voor de huidige zoutrichtlijn, zo concluderen de wetenschappers. Ze adviseren om de natriumconsumptie te beperken tot <5 gram per dag (<12,5 gram zout), in afwachting van grootschalige studies naar het effect van zoutreductie op hart- en vaatziekten en sterfte.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen