Zoutoplossing helpt bij taaislijmziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Inhalatie van een hypertone zoutoplossing is een goedkope en effectieve aanvulling bij de behandeling van cystische fibrose. Dat concluderen Australische onderzoekers van de University of Sydney.
Het twee jaar durende onderzoek werd uitgevoerd bij 164 patiënten met stabiele cystische fibrose die minimaal zes jaar oud waren. De helft kreeg naast de normale behandeling twee maal daags 4 ml van een 7% zoutoplossing (hypertoon) te inhaleren en de andere helft kreeg twee maal daags 4 ml van een 0,9% zoutoplossing (isotoon, normaal).
De eerste vier weken van het onderzoek verbeterden de longfuncties in de hypertone groep in vergelijking met die in de controlegroep. Hierna verbeterden de longfuncties niet verder maar bleven wel beter dan in de controlegroep. Er waren significant minder verslechteringen in de behandelgroep, een afname van 56%. Ook waren er significant minder patiënten met dergelijke exacerbaties in de controlegroep. In de behandelgroep hoefden ook minder antibiotica te worden ingespoten. Verder was het verzuim van school of werk significant lager in de behandelgroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.