Zuivelproducten verhogen risico prostaatkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een recente meta-analyse bracht een verband aan het licht tussen de totale consumptie van zuivelproducten en het risico van prostaatkanker.
Bij de analyse van de resultaten van de verschillende studies die in de meta-analyse waren opgenomen, werd een schatting gemaakt van de stijging van het relatieve risico van prostaatkanker als gevolg van de zuivelproductenconsumptie. De meta-analyse betrof 18 gepubliceerde relevante artikelen en 13 onafhankelijke studies in de periode tussen 1966 en 2006.
Het bleek dat naarmate de consumptie van zuivelproducten hoger was het relatieve risico van prostaatkanker steeg. De 20% personen met de hoogste inname hadden significant 13% meer kans om prostaatkanker te krijgen dan de 20% met de laagste inname. Al eerder werd een verband aangetoond tussen de consumptie van melk en een verhoogd risico van prostaatkanker. De onderzoekers vermoeden dat de hoeveelheden vet, hormonen en calcium in melk en zuivelproducten een aannemelijke verklaring vormen voor de risicostijging.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.